Baptist TOP1000

 

Current IFI oldal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

          

             Current IFI oldal

AZ IFJÚSÁGI WEB OLDAL TARTALMA:

           AZ IFJÚSAGI BIZOTTSÁG TAGJAI

INTERNET LINK-EK FIATALOKNAK:

Kedves olvasóm!

Sok szeretettel köszöntelek az Észak-Amerikai Magyar Baptista Ifjúsági Szövetség nevében. Nem tudom, hogy tudatosan vagy csak véletlenül találtál ránk, de nagyon örülünk hogy megtaláltál.

Nagy öröm tudni azt, hogy itt Amerikában is kapcsolatunk lehet magyarul beszélő fiatalokkal, és alkalmanként találkozhatunk is egymással. Célunk az, hogy a magyar keresztyén fiatalokat összefogjuk és programokat szervezzünk, amelyek által lehetőséget adunk új barátságok kialakítására, régi barátságok ápolására és ugyanakkor tapasztalni és hirdetni akarjuk Isten csodálatos szeretetet, amely Jézus Krisztus által mindenki számára megszerezhető. Ha ilyen lehetőséget kerestél, ne kutass tovább! Megtaláltad!

Az Evangéliumi Hírnök, szövetségünk újsága. Olvasd, és így értesülni fogsz programjainkról, legutóbbi találkozóinkról, valamint a jövőre vonatkozó terveinkről is.

Ha bővebb információra van szükséged, kérünk írj egy pár sort és válaszolni fogunk. Minden üzenetre válaszolni fogunk. Örömmel vesszük véleményetek, megjegyzéseitek, és javaslataitokat is. Ezeket a következő címre várjuk.

Dan László, E-mail: danlaci@rogers.com

A szerkesztőnek, E-mail: herjeczki@juno.com

Szeretettel, Dan László,
Az EAMBISZ Elnöke

IFJÚSÁGI SÍTÁBOROZÁS PENNSYLVANIÁBAN (2001. január)

Azzal a céllal jött össze január 19-21-én 23 fiatal New York-ból és Clevelandból, Pennsylvania államban, Canadensisben, hogy együtt növekedjenek az Úrban. A lehetőség mindenki számára adott volt, de hogy részt veszünk-e az alkalmon, az viszont rajtunk múlt. A program szervezője Kulcsár Attila, az Ifjúsági Szövetség elnöke volt, akit az Úr vezetett abban, hogy olcsó és nagyon szép helyet találjon, jó ellátással és kikapcsolódási lehetőségekkel.

A meghívott lelkipásztor László Imre volt a Clevelandból, aki a fiatalokat érintő aktuális témákat vetette fel. Minden alkalommal lehetőség volt a hozzászólásra, személyes megtapasztalások átadására, és így tudtunk épülni egymás hite által. Mielőtt elkezdtük alkalmainkat együtt dicsőítettük az Urat énekekkel, és ezáltal szívűnk is felkészült az Ige befogadására.

A táborozás résztvevői(nek egy része, többi a nagyobb képen).

Az első téma mellyel kezdtük beszélgetésűnket: AHelyem Isten országában.@ A kérdés, hogy a keresztyén családi háttér a rendszeres gyülekezetbe járás önmagában biztosítja-e az üdvösségem? Nem, mivel személyesen szükségem van bűn felismerésre, bűnvallásra, a bűnbocsánat hittel való elfogadására, hogy azután Krisztus lakozzon a Szent Lélek által a szívemben.

A kővetkező alkalommal a szolgálatban való helyünkről hallottunk, s megértettük, hogy szolgálatot nem csak kötelességből kell tennünk hanem örömmel, ahogyan Krisztus is örömmel tette az Atya akaratát. A gyülekezeten kívül, a világban is vannak szolgálatok.

A következő témák az előzőekhez kapcsolódta, ugyanis a világban való helyünkről és az abból való barátságokról szóltak. Egyértelmű, hogy a világban élünk, viszont már nem vagyunk ebből a világból. Az Ige mérlegén kell mérnünk a kapcsolatokat és célokat. A Biblia egyértelműen szól arról, hogy ha Isten helyett más cél vezet, az bűn. Végső célunk az örök élet. Erősen kell állni az Igén, s nem engedhetjük, hogy hitetlen barátaink befolyásoljanak, vagy a gyávaság úrrá legyen rajtunk, hanem életűnkkel és szavainkkal is Krisztust kell bemutatnunk nekik és a világnak is.

Az utolsó pont a párkapcsolatban való helyűnkről szólt. Fontos megértenünk, hogy Isten rendeli ki a társat és nem nekem kell keresgélnem mindenütt, főleg nem a világban. Viszont előszőr Krisztust kell megtalálnom, s csak utána a társamat, mert ha Krisztustól kérem a társamat, akkor abban biztos, hogy nem fogok csalódni, mert Istentől kaptam. Ha már az Úr megmutatta a társam, akkor fontos betartanom négy fokozatot: - ismerkedés, barátság, szerelem és házasság. Szükséges hogy három lámpa együtt villanjon fel ahhoz, hogy az AIgenben@ biztos legyek: - Isten teljes Igéje, szívem és testvéreim szava. Ha az Úrtól van a kapcsolat, akkor együtt jutunk mélyebbre Isten országának az ismeretében és építésében, valamint küldetésünk betöltésében.

Minden egyes alkalom után lehetőségűnk volt egy kis kikapcsolódásra is, mint pl.: - tubbingolás, síelés, uszoda, szauna, és különböző játékok. Végeredményben mindenki jól érezte magát, és a jövőben folytatni akarjuk az ilyen összejöveteleket, ahol egymás hite és bizonysága által épülhetünk.   Fazekas Hajnalka és Sereban Krisztián

Ifitalálkozó Chicago-ban (2000. május 26-29)

A tavalyi jó emlékű New York-i találkozó után sok elvárással és jókedvvel indultunk el az idei tavaszi ifjúsági találkozóra Chicago-ba. Ahogy közeledtünk, az időjárás egyre inkább aggasztott, hisz szemerkélt az eső. De sebaj, szombat délelőtt a sorban érkező csoportok egy fedett sportteremben találkoztak. A fiúk piros arca és átnedvesedett trikója jelezte, hogy élvezik a teremfocit. A lányok nagyobb része egy helyi, aranyos tanító néni vezetésével logikai társasjátékokat próbált ki, sok humorral és nem kevesebb lelkesedéssel.

Már az első kiválóan finom és bőséges ebédnél tapasztalhattuk, hogy a Chicago-i testvérek mindent megtesznek a fiatalságért, s ez a szeretetteljesség a vendéglátás egész idején sugárzott felénk.

Szombat este Kulcsár Attila, az Ifjúsági Szövetség elnöke köszöntötte az immár szellemi és lelki felüdülést kereső gyülekezetet, a helybeli testvéreket és a mintegy 75 fiatalt. A New York-i és Chicago-i fiatalok ötletes és élethű pantomimjai és Vargyas Emil, katolikus lelkész székelyesen egyenes, mai nyelvezetű, lényegretörő bizonyságtevése jó bevezetői voltak az esti igehirdetésnek, amit Dan László torontói lelkipásztortól hallottunk Hogyan lehet két úrnak szolgálni címmel (Mt 6:24).

Az utazás és az eseménydús nap fáradsága sem volt olyan erős, hogy elnyomja figyelmünket, miközben Dan testvér világos, biblikusan egyértelmű és éles szavai hangzottak. Mindannyiunkban világossá tették, hogy végre kétség nélkül el kell fogadjuk: nem lehet a keskeny és a széles út közötti "kerítés tetején ücsörögni", hanem döntenünk kell, kinek szolgálunk.

NÉHÁNY FÉNYKÉP A TALÁLKOZÓRÓL:

Vasárnap megértettük, hogy miért is volt kegyelem és isteni gondviselés a hűvösebb időjárás: a szolgálatok rég nem látott sokszínűségében volt részünk, amelyeket így sokkal könnyebb volt éber figyelemmel kísérni. Az 5Móz 30:15-16 képezte alapját reggeli áhítatunknak, amelyben Bántó Attila és Cseh István buzdítottak imára. Ezt a detroiti fiatalok jól egybehangolt, énekekből és Für Béla, valamint Papp Enikő bizonységtevéséből álló szolgálata követte. Dimény Ervin, jelenleg Louisville-ben élő, erdélyi származású testvérünk gyakorlati életpéldákkal tűzdelt igei buzdítása és a közös magasztaló énekek jól előkészítették szívünket a délelőtti igehirdetésre. Dr. Herjeczki Géza detroiti lelkipásztor testvér a széles út veszélyei és "áldásai" témakört boncolgatta (Mt 7:13-14), új fényben világítva meg sok olyan gyakorlati veszélyt, amitől talán a hívő fiatal nem fél "eléggé." A délelőtti istentiszteletet a chicagoi ifj. Kulcsár Sándor, a délutánit pedig a New York-i ifj. Kulcsár Sándor vezette.

A délutáni együttlétet is sok szép istendicsérő ének vezette be, majd a New York-i fiatalok szolgáltak énekekkel, versekkel, bizonységtevéssel. Zeffer Béla lelkipásztor testvér igei buzdítása után a clevelandi fiatalok szolgálata következett csoportos és szóló énekekkel, szavalatokkal és többek között Veress Sándor testvérünk tüzes bizonységtevésével.

Hiszem, hogy a különböző formájú szolgálatok, személyes bizonyságtevések alatt a Szentlélek munkálkodott a szívekben, és így Dan László testvér befejező igehirdetése A keskeny út örömei címmel sok fiatal szívét megörvendeztette, akik akkor határozták el először, hogy ezen a keskeny úton akarják folytatni életüket, és azokét is, akik megújították döntésüket ezen az ifitalálkozón.

Hogy reményeink hogyan teljesültek? Jó volt kimozdulni a mindennapok sablonosságából, jó volt szót váltani a régi ismerősökkel, új arcokkal megismerkedni, sokat énekelni, de leginkább jó és hasznos volt megállni egy pillantra és értékelni, melyik úton is állok a lelki életben és újra odaszánni életem Krisztus követésébe.

Köszönjük a szervezőknek, hogy fáradságot és anyagiakat nem kímélve lehetővé tették számunkra ezt a találkozót.

Remélem minden résztvevő elmondhatja azt, amit kérdésemre egy fiatal lány válaszolt: Még soha nem voltam ilyen jó ifitalálkozón!   ___Bántóné Szilágyi Borbála

Mozaikok az ifjúságiról

Hétfő reggel van, ragyogó napsütés.

Az elmúlt hétvégén - az ifjúsági találkozón - nem láttuk a napot, s nemcsak az idő volt borús, hanem sokunk hangulata is. Legalábbis egy ideig. Mert Isten be tudott világitani a szívekbe ezen az ifjúsági találkozón is.

Nehéz feladattal bíztak meg, annyi szolgálat, igehirdetés, bizonyságtétel közül kiválasztani hármatY

Kedves olvasó, neked, aki nem töltötted velünk ezt a hétvégét, csak morzsákat tudok adni, de te kedves fiatal, aki részese voltál mindannak a jónak, amivel Isten megajándékozott bennünket, talán néhány személyes mondatot újra átélhetsz, amikor olvasod e sorokat.

1.1.1.1.1.1.1.

Varjas Emil - magyarországi vendég, katolikus lelkész - szavait szeretném először felidézni.

A találkozó mottója: Széles út - keskeny útY Sokkal könnyebb a széles úton járni, fiatalosnak, megnyerőnek lenni, de bármennyire is vonzó ez az út, bármennyire is úgy érezzük, hogy meg akarjuk váltani a világot, nekünk Jézus Krisztust, a keskeny utat kell választanunk.

Lehet, hogy Isten épp te általad, s épp itt akarja megszólítani a másikat.

Amikor pappá szenteltek, valaki megkérdezte tőlem, milyen érzés papnak lenni? Nagy tervek, vágyak voltak a szívemben, utolérni a mélységben levőket, megváltani a világot, mindenkit vinni JézushozY Egy idősebb testvér csendesen megjegyezte: Jézus már megváltotta, csak fogadd a szívedbe, s végezd azt, amit Ő kér tőled!

Csak akkor tudsz másoknak segíteni, hogy a keskeny útra találjanak, ha te már ott vagy, ha átadtad Jézus Krisztusnak az életedet!

Legyen most bátorságod bevallani - Isten és ember előtt - ha még a széles úton jársz, s nyisd meg a szívedet, nyújtsd ki a kezedet Isten felé, hogy a jó útra találj!

A kérdés neked szól: Hol állsz? Jézus Krisztus itt van és vár a keskeny útra!

NÉHÁNY FÉNYKÉP A TALÁLKOZÓRÓL:

2.2.2.2.2.2.2.2.2.

Az esti igehirdetésben Dán László torontói lelkipásztor hangja nemcsak a templomot, de a szíveinket is megtöltötte, Isten szava sokunkat megszólíthatott, személyesen.

A kérdés, hogyan lehet két Úrnak szolgálni?

A mi életünk, a tiéd és az enyém, ezt mutatja be a gyakorlatban. Kettős játékot űzünk az életünkben megtűrt, Istennek nem tetsző dolgokkal. A Biblia azt mondja: nem szolgálhattok két úrnak (Mt 6,24), ez lehetetlen! Megpróbálhatjuk: engedni egyiknek is, másiknak is. Egy ideig megy, de meddig? Lehet, hogy nem jutsz el tékozló fiúként a moslékos vályúig, de ugyanolyan tékozló az életed.

Mindkét úr azt várja, hogy neki szolgálj. Sok fiatal - lehet, hogy te is - azt gondolja, hogy csak Isten várja el, hogy szolgáljunk neki, Ő akarja korlátozni az életünket.

Pedig a Sátán az igazi rabtartó. Hosszú rabláncokat csörgetsz; azt hiszed szabad vagy, s közben szolgálod életed ellenségét.

Bármelyik oldalon állsz, úrnak szolgálsz. Isten hatalmas, szent Úr, de az ördög is úr, van hatalma még, ha legyőzött ellenség is.

Ha úgy gondolod, hogy belemehetsz a világ sűrűjébe, szabad vagy, megteheted, akkor a lelked ellensége tart rabságban, akitől egyedül nem tudsz megszabadulni. Abban a pillanatban, hogy szóba állsz a Sátánnal, veszítettél! Ne nyújtsd a kezedet, ne add a szívedet az ördögnek!

A Sátán sokat ígér, keveset ad és mindent elvesz! Hallottad ezt már? Vedd végre komolyan! Ha megpróbálsz kétfelé sántikálni, ott találod magad a széles úton. Ne játssz a tűzzel!

Kit gyűlölsz és kit szeretsz? Szereted azt, aki sokat kínál, a csillogást, a pillanatnyi örömöket? Miért ne szeretnéd végre azt, aki nagyon szeret téged? Aki előbb szeretett, már akkor, amikor még bűnösök voltunk. (Róm 5,8)

Már most szeret téged, bűnösként.

Az eltékozolt életedet nem kaphatod vissza, most kellene odaadnod, amíg adhatod a nyíló virágot, a legjobbat, az erődet, a szívedet! Miért nem kezded szeretni ma azt, aki nagyon szeret téged?

Ma, ha az Ő szavát halljátok, meg ne keményítsétek a szíveteket! Válasszatok még ma, hogy kinek szolgáltok!

3.3.3.3.3.3.3.3.

Papp Enikő Detroit-ból elsősorban azokhoz szólt, akik már rátaláltak a keskeny útra:

Keskeny út - széles út, két rövid szó, mégis olyan sokat jelent, kinek 70-80, kinek csupán 20-30 esztendőt.

A keskeny úton járó ember ismeri a szépet, a jót, de tudja, tövisek is akadnak. Isten nem hagy minket segítség nélkül ezen a úton, mindenkinek, aki elindul rajta, ad egy tiszta, hófehér ruhát, s a lélek fegyverzetét, amely megőrizhet minket a sérülésektől.

Olyan szomorú látni testvéreket, akik boldogan elindultak, de lábuk tele lett tövisekkel, megálltak, megrekedtek. Miért? Mert nem húzták fel a fegyverzet egyik fontos részét, a sarut. Nincs, ami megvédje a lábukat a tövisektől. Megállnak, tövist szednek.

Ez az út arra való, hogy járjunk rajta, haladjunk a cél felé. Vedd fel minden reggel Isten ajándékát, a fegyverzetet, hogy tudj haladni, világitani az úton.

Ha még nem döntöttél, válaszd az életet! Ha már ezen az úton jársz, hadd hozzon ez a hétvége megújulást, hogy ezután ne tövisszedegetéssel töltsd az életed!

Hétfő reggel van, kint csodálatos az idő. De én most nem ennek örülök. Valakinek a szívében ezen a hétvégén új élet kezdődhetett el. Az unokaöcsém, akiért 14 éve imádkozom, elfogadta a felkínált életet, elindult a keskeny úton.

Te hogy mentél innen haza?  ___Dobos Ildikó

Egy jó hétvége!

Január 15-17 között Pennsylvániában, egy hétvégi házban töltöttük a hétvégét. A new york-i fiatalok közül majdnem mindenki ott tudott lenni és vendégek is voltak Magyarországról, a DÜNAMISZ munkatársai.

Szombat este, a program egy szokatlan (kör)bemutatkozással kezdődött. Azt kellett elmondani, hogy milyennek mutatna be a saját édesanyánk és az ifivezető. Elgondolkoztató, érdekes feladat volt mindenki számára, amit nagyon élveztünk, és sokkal több információ volt benne, minthogy név, életkor, foglalkozás.

A bemutatkozás után játékos vetélkedő következett a fiúk és a lányok között, ami igénybe vette a fizikai képességeket, gondolkozást, bibliaismeretet. Ezek után következett az első előadás, Dúrkó István részéről. Az előadás fő mondanivalója az volt, hogy kétféle embertípus van: ó-emberi és új-emberi. Az ó-emberi csak a testi, világi szükségeket, amíg az új-emberi a lelki, maradandó szükségeket táplálja. Amelyiket tápláljuk ugyebár, az növekszik!

Vasárnap reggel Rabatin Gábor tartott előadást, aminek az volt a címe, hogy: ANe állj meg félúton!@ Sok keresztyén azért nem boldog, mert megáll azon az úton, amin elindult. Sokkal több lehetőségünk van, mint amit kihasználunk, mert sokszor félünk bizonyságot tenni, vagy nem tudunk szeretni. Az igei biztatás a 2Tim 1:7 volt: AMert nem félelemnek lelkét adott nekünk az Isten; hanem erőnek és szeretetnek és józanságnak lelkét.@ Délutánra terveztük a síelést. Lehetőség volt még hódeszkázásra és gumitömlőben való csúszásra is. Fáradtan, de komoly sérülés nélkül értünk vissza a szálláshelyre.

A hétfő reggeli előadás arról szólt, hogy Isten mindenkit meg akar áldani, be akar tölteni, mint egy poharat vízzel. A megtéretlen ember olyan, mint amikor a lefordított pohárba akarunk vizet tölteni. A megtért ember olyan, mint a helyes pozícióban tartott pohár, amelyik lassan megtelik. Ha azonban az ember félúton megáll, az olyan, mint amikor a félretett pohárból a víz elpárolog. A folyamatnak a másik része az, hogy az életünkben levő bűnöktől sorra meg kell szabadulni, mert a helyet foglalják. Az a jó, amikor Isten teljesen be tud tölteni, annyira, hogy túlcsordul, mert akkor az már másokra is kihat.

Az utolsó előadást Muszka Andrea tartotta, mely arról szólt, hogy mennyi jó és hasznos dolgot végezhet a fiatal - házasság előtt. Ez egy páratlan időszak. Páratlan, mert még a fiatal egyedül van, de páratlan, mert soha vissza nem térő időszak. Ez egy nagyszerű lehetőség, amikor időnkkel és energiánkkal az Úr ügyében tudunk munkálkodni.

Azt gondolom, mindnyájan elmondhatjuk, hogy egy jó hétvégénk volt. Ha az életünkben túlárad Isten áldása, annyira hogy ez másokat arra bátorít, hogy elinduljanak a jó úton, vagy ne adják fel, ha már elindultak, akkor az még jobb. Ez a célunk, és ehhez kérjük Istenünk erejét, Lelke által, Jézus nevében.  __Gábora András (New York)

U.I. A Cleveland-i Bethánia gyülekezetből Boda Tibor és Sebestyén Mike is jelen volt ezen a hétvégén.

BESZÁMOLÓ EGY IFJÚSÁGI TALÁLKOZÓRÓL, 
ERIE, PENNSYLVANIA
, 1999. november 26-28

"Egymás terhét hordozzátok, és úgy töltsétek be a Krisztus törvényét." (Gal 6:2)

A fent említett igevers volt számomra a fő gondolat az elmúlt őszi ifjúsági találkozón. Ahogy gondolkoztam, hogy hogyan is kellene elkezdjem e cikket, csak arra tudtam rájönni, hogy egy olyan igevers kellene, amely alá tudja támasztani ami nekem a legfontosabb cél volt az ifjúsági találkozón.

Az ifjúsági találkozónk célja az volt, hogy közeledjünk egymáshoz - Krisztus által. Sokszor nem is gondoljuk, hogy fontosak vagyunk egymás számára, de Isten minket ez igében is arra akar tanítani. Csak akkor tudunk közeledni egymáshoz, hogyha Isten félelmében akarunk élni.

Az ott töltött idő alatt nagyon dús programunk volt. Péntek délután érkezett meg a fiatalok többsége és máris várt a finom vacsora! Ezután, mint minden étkezés után, egy amerikai lelkipásztornak, Tony Campolo-nak a tanításait láttuk televízión, kazettáról. E filmek mind nagyon építőek voltak. Tanításuk jó eligazítás volt az olyan dolgokban, amik manapság a fiatalok világában történnek. E filmek után volt szabad idő, amikor csoportokban is beszélgettünk, vagy játszottunk. Este 10-től 1-ig csoportos játék volt a sport-teremben - röplabda, kosárlabda, foci stb.

Másnap, szombaton, reggeli után éneklés volt, igaz hogy a fiatalok többsége rekedt hanggal énekelt, de tudom hogy az Úr így is meghallgatta énekünket! Az éneklés után újból a prédikációt láttuk. Ezt követően szétoszlottunk 4-5 csoportban a kinti játékokra. Volt kb. 7-8 pálya, amin úgy kelletett átmenni, hogy az egész csoport beleszolása és segítsége szükséges volt. Nekem ez volt a legjobb élmény az ott töltött idő alatt! Nagyon sokat nevetgéltünk, játszottunk, és beszelgettünk a pályán. Az előhaladás és győzelem titka a logikus gondolkodás volt. Nagy élmény volt együtt "gondolkodni" azokkal, akikkel nem gyakran találkozom! E közös, tanulságos játék után várt az ebed, és ezt kovetően újból csoportos beszélgetésekre került sor. Jó volt olyan dolgokról beszélgetni fiatalokkal, hozzánk hasonló korúakkal, amik a mai fiatalsággal történnek. És hogy mi, mint keresztyén fiatalok, hogyan tudunk a kísértések idején megállni. Este újból a sport teremben voltunk és így telt el a szombati nap.

Másnap reggel újból hét órakor reggeli. Ezt követte a prédikációs film sorozat. Több szabad idő volt ezután, mialatt csoportos fényképeket csináltunk. Ebéd után pedig már búcsúztunk is egymástól, annak tudatában, hogy hamarosan újból találkozni fogunk egymással.

Egy angol ének jut eszembe: "Going together, Enjoying the trip, Getting used to the family I'll spend eternity with..." "Megyünk együtt, élvezve az utat a Mennybe, azokkal akikkel egy örök életet fogunk élni..." megragadó hatással volt ez az ének az én életemre. Vajon tudjuk e egymást úgy szeretni, hogy boldogan gondolunk arra, hogy egy nap majd ott fent mindannyian együtt fogunk lenni és ez nem egy kevés ideig lesz, hanem egy örök életre!?

Sokszor próbálom én is - mint fiatal - elképzelni, hogy milyen is lesz majd mindenkivel együtt lenni ott fent. Találkozni olyanokkal, akik már rég elmentek, de Isten hű szolgái voltak! Istennek terve van minden egyes emberrel ezen a világon! És Ő azt várja el tőlünk hogy egymás segítségére legyünk mindenben! Ezért hát hordozzuk egymást, terheinkkel együtt! Úgy szeressük egymást, ahogy Ő is szeretett (és szeret!) minket!

"Új parancsolatot adok néktek, hogy egymást szeressétek; a mint én szerettelek titeket, úgy szeressétek egymást. Erről ismeri meg mindenki, hogy az én tanítványaim vagytok, ha egymást szeretni fogjátok." (Jn 13:34,35) Lakatos Erika, Cleveland

********************************

November 26-28 között a fiatalokkal Erie, PA-ban együtt töltöttem a hétvégét. Az előadások, Dr. Tony Campolo, amerikai lelkipásztor és szociológus, videóról lejátszott üzenetei voltak.

A előadás sorozat címe: AYou can make a difference,@ aminek az üzenete, hogy AFontos vagy B változást idézhetsz elő.@ Ezen a témakörön belül, négy előadást hallgattunk meg, amin belül nagyon sok gondolat hangzott el.

Getting beyond good intentions (Commitment) B Továbbjutni a jó szándéknál (Odaszánt élet!) Nem elég, hogy szeretnék valamit tenni. Akarnom kell! Oda kell szánnom magam, hogy meg is tegyem azt amit szeretnék.

Setting a course and traveling light. (Vocation) B Meghatározni az irányt és követni azt. (Szakma/karrier) Tanácsolt, hogy a munkahelyünket /szakmánkat úgy válasszuk meg, hogy a lehető leghatékonyabb munkát végezhessük általa Isten számára.

Turning your love life over to Jesus. B Átadni szerelmi életed Jézusnak.

Gyakorlati tanácsok hangzottak el a fiatalok (ellentétes nem) közötti barátkozásról, szexről, a romantika és szerelem közötti különbségről, a helyes, Isten szerinti szerelmi kapcsolatokról. Arról, hogy életünkben ki legyen a legfontosabb, valamint arról is, hogy mi az Isten szerinti férj/feleség keresés legfontosabb kritériuma.

Living life to the n-th degree! B Élni az életet az n-ik hatványon! Tanácsok hangzottak el a tanítványság fogalmáról, a jó tanítvánnyá válás akadályairól; az imádkozás és a Biblia tanulmányozás fontosságáról, a lelki feltöltődés szükségéről, az egymás lelki életének a támogatásáról és fejlesztéséről kis csoporton valamint a gyülekezeten belül. Nagy hangsúlyt kapott a gyülekezet fontossága lelki életünk formálódásában.

A hétvége alatt, részt vettünk egy gyakorlati programon is, amit ATeam Building/Leadership Training Course@ B ACsapat Építő/Vezető Képző@ kurzusnak neveztek. A programot egy helyi programvezető, lelkipásztor vezette, az általa elindított ALeadership Institute@ (Vezetőképző alapítvány) keretén belül.

A program célja: Megtanulni együtt dolgozni, mint csoport és növelni egymásba vetett bizalmunkat, különböző problémák megoldása által úgy, hogy a csoport minden tagját bevonjuk.

Egyik alapvető dolog, amit a Csapat Építő/Vezető Képző kurzusból megtanultam ezen a hétvégén az volt, hogy nem az a fontos, hogy mindent egyedül megoldjak, hanem az, hogy a csapatom leggyengébb tagjait is odasegítsem, hogy ők maguk is elvégezhessék azt a feladatot, amit egyedül nem tudtak volna megtenni. Ha valaki erősebb egy bizonyos területen a csapattársánál, akkor segítse azt, aki gyengébb. Ha valaki gyengébb, akkor pedig fogadja el a segítséget! Megtanultam azt is, hogy Isten akarata az, hogy az ifjúságon, valamint a gyülekezeten belül is úgy tekintsünk egymásra, mint akiknek mind szükségünk van támogatásra, biztatásra. A szoros baráti kör, a gyülekezet ifjúsági csoportja, valamint az egész gyülekezet azt a célt kell hogy szolgálja, hogy Isten követésére buzdítson, igazgasson, lelkileg gyógyítson, felfegyverezzen a Sátán elleni harcra, valamint lehetőséget adjon Isten dicsőítésére!

CSOPORTKÉP A FIATALOKRÓL

A találkozó utolsó óráiban megkértem a fiatalokat, hogy írják le egy darab papírra, hogy mit tanultak az előadásokból, programokból, valamint azt is, hogy mit nem szerettek a találkozó alatt. Íme a válaszok:

AMI TETSZETT / AMIT TANULTUNK

1. Lehetséges, hogy egy személy változást hozzon létre. Mint az egymásra hulló dominó kockák, ha megmutatjuk Isten útját valakinek, azok megmutatják valaki másnak, és így mehet tovább.
2. Ki kell álljunk a hitünk mellett!
3. Nagyon tetszett a ALeadership Traning Program@ (Csoportos foglalkozás/vezető képző program)
4. Az odaszánt élet, és a célhoz való ragaszkodás fontossága. Értékelnem kell azt amim van, és ki kell használnom a lehetőségeket.
5. Nem elég csak azt mondani, hogy hiszek, hanem rá kell bíznom magam teljesen Istenre. Be kell kapcsolódnom jobban a gyülekezeti életbe, és akkor többet fogok belőle nyerni.
6. Nagyon sokat tanultam a csoport-építő gyakorlatokból.
7. Megtanultam a csoportmunka fontosságát.
8. Oda kell szánnom életem Istennek, és tudnom kell, hogy az élettársam is ugyanazt teszi.
10. Megtanultam, hogy nem csak az én életem Alyukas@ - Feltöltődünk, de nem tudjuk megtartani azt, amit kaptunk. Ezért állandóan fel kell töltődnünk. - Mások is küszködnek ezzel. Teljesen át kell adnom magam Istennek! B Jó és rossz időkben is.
11. Megtanultam, hogy annak érdekében, hogy a házasság jól működjön, mindkét személy Istenre kell, hogy összpontosítson. Ha ez nem történik meg, akkor nem működik.
12. Engednem kell, hogy Isten vezesse életemet. Erőlködéseim helyett rá kell bíznom magamat teljesen.
13. Szerettem, hogy a beszélgetések angolul folytak, mert így jobban értettem. Voltak olyanok is, akik magyarul nem értettek, és így ők is áldást kaptak.
15. Szeretnék olyan karriert választani, amiben Istent tudom szolgálni.
16. Megtanultam, hogy hogyan kell odaszánnom életem Istennek!
17. Megtanultam, hogy milyen fontos, hogy odaadjam szerelmi életemet Jézusnak!
18. Megtanultam az odaszánt élet fontosságát.
19. Megtanultam értékelni az életem úgy ahogy van, mert a mások élete sokkal nehezebb. Megtanultam, hogy ne vegyek semmit úgy, mint egy természetes dolgot.
21. Megtanultam, hogy Alyukas vagyok,@ és szükségem van a feltöltődésre.
22. Szerettem, hogy lehetőségem volt arra, hogy találkozzak barátaimmal, akik más városokban laknak.
23. Jó volt tanulni arról, hogy miként válhatok jobb keresztyénné.
24. Szerettem a videókat. Nagyon elgondolkoztattak!
25. A legfontosabb dolog amit ezen a hétvégén megtanultam az, hogy az életemben Isten kell legyen a legfontosabb személy. Meg kell tanulnom, hogy csak Reá szegezzem a tekintetem, bízzak Benne mindenben, amit csak teszek. Hogyha fel kellene adnom mindent, vagy mindenkit Ő érte, megtudjam tenni azt is, habozás nélkül.
AMIT NEM SZERETTÜNK
Valamennyi fiatal ugyanazt írta: Nem szerettük a reggeli ébresztést, főleg azért, mert keveset aludtunk.
Az a vágyam, hogy azok, akik részt vettünk ezen az ifjúsági találkozón gyakoroljuk is mindazt, amit Isten megmutatott életünkben. Szolgáljunk! Buzdítsuk, bátorítsuk és támogassuk a körülöttünk levőket, hogy így együttes erővel haladhassunk célunk, a Menyország felé. 
___Kulcsár Attila

Vissza a honlaphoz

IFJÚSÁGI TALÁLKOZÓ - NEW YORKBAN

Az ÉAMBISZ, valamint a New York-i Magyar Baptista Gyülekezet közös szervezésében ifjúsági találkozó volt 1999. május 28-30 között.

A találkozó fő témája a Márk 10: 17-27 szerint volt: Új Élet Jézusban. Péntek délután, estére már folyamatosan érkeztek a fiatalok. Vacsora után, Kulcsár Sándor New York-i lelkipásztor nyitotta meg a találkozót. Éneklés következett, miután Dobozi Sándor, a DÜNAMISZ munkatársa énekeit és diaporáma vetítését élvezhettük. Ezután városnézésre indultunk, a Times Square nevezetű helyre, ahol éjfél után is nagy a nyüzsgés, sok az ember, az autó, a reklámfény. A jó kis séta után már kissé fáradtan tértünk pihenőre.

Szombaton, reggeli után közvetlenül, a Randall's Island-on levő parkba mentünk, ahol lehetőség volt pihenésre, beszélgetésre, sportolásra, (röpi, foci) majd pizzát ettünk és énekeltünk. Délutánra a City Quiz csoportos verseny volt tervezve a Central Parkban, de gondolom a nagy meleg (901) és a már jelentkező fáradtság kedvezőtlenül befolyásolta a versenykedvet és így csak egy barátságos séta lett belőle a parkban.

Visszatérve az imaházhoz, vacsora után az esti ifjúsági program következett. Előadások hangzottak el, Cseh Attila György New York-i református lelkipásztor részéről, "Miért kell egyáltalán találkozni Jézussal?" címmel; és Dan László torontói lelkipásztor részéről; "Találkoztál-e már Jézussal?" (Lk 18:18-23, Lk 19:1-10) cím alatt. Ezek után egy újabb diaporáma következett. A nap végén a Roosevelt Island-ot tekintettük meg, ahova egy függő kábeles kocsi vitt át bennünket. A szigetről Manhattant szemlélhettük meg esti kivilágításban.

Vasárnap reggel, éneklés és imaóra után Dr. Herjeczki Géza, detroiti lelkipásztor előadását hallhattuk, "Megismerted-e már Jézust?" (János 3:1-18) címmel. Ebéd után a New York-i fiatalok meglepetésszerűen adták elő a colorádói középiskola szörnyű lövöldözésének egyik jelenetét, amikor az a kérdés hangzott el, hogy "Hiszel-e Istenben?,@ amire Cassie Bernall azt válaszolta, hogy igen, és lelőtték. A jelenet után csoportos beszélgetésre került sor, külön a fiúk és a lányok részére. A beszélgetés után ismét városnézés következett. A Staten Island-ra vivő kompra szálltunk fel, amelyik a Szabadság szobor közelében megy el. Visszatérve az imaházhoz, a vacsora után az utolsó összejövetel következett, az egész hétvége csúcspontja. Az ifjúsági program után Dan László lelkipásztor előadása következett: "Döntöttél-e már Jézus mellett? (Galácia 2:20-21) címmel, majd Király Tibor, szilágyballai lelkipásztor sürgetése: "Ne halogasd a döntést!" címmel. Egy közös ének következett, "A szívemet átadom én," ami alatt döntésre való hívás hangzott el, amikor többen előre mentek. Voltak akik először döntöttek Jézus mellett, és sokan megújultak, újból odaszánva életüket Jézusnak.


Csoportos kirándulás vasárnap délután

Összegezve az egész ifjúsági találkozó eseményeit, én nagyon örültem a változatos, színes programnak, de legjobban annak, hogy volt lehetőség a döntésre, megújulásra. Hálás vagyok az ifjúsági találkozó áldásaiért és remélem minél többen megtapasztaljuk, hogy milyen jó az Új Élet Jézusban! ____Gábora András

[Back Home]

Rendhagyó Ifjúsági Clevelandban

Már régota járok ifjúsági találkozókra, de az októberi, Clevelandban megtartott találkozo nagyon egyedi volt számomra. Ez volt az első alkalom, amikor nem az imaházban, hanem egy személy házánál tartottuk meg, Bodáéknál. Itt alkalom volt arra, hogy Isten igéje mindenkit személyesen megérinthessen. A családi ház hangulata hozzásegített ahhoz, hogy sokkal nyitottabb legyek, és elvette a félelmemet, hogy érzéseimet nyílvánosan kifejezzem. A fiataloknak meglett adva az a lehetőség, hogy összegyűljenek minden külső nyomástól függetlenül, amit a felnőttek jelenléte okozott volna. Így jobban megbíztunk egymásban és jobban megoszthattuk érzéseinket egymással.

Egy érdekes része a hétvégi találkozónak az volt, amikor a fiúk és a leányok külön beszélgethettek. Ez sokat jelentett számomra, mert a fiú barátaimmal elbeszélgethettem olyan személyes dolgokról, amelyek szorosan érintettek a keresztyén életemben, de nem beszélhettünk róluk egy mindenkit magába foglaló csoportos alkalom során. Beszélgettünk különböző problémákról, mint például a másik nemmel szembení kísértésekről. Mint egy fiatal fiú, megkell valljam, hogy ez egy olyan téma volt, amivel én is harcolok, de majdnem mindenki más is harcol.

Egy másik téma, amiről beszélgettünk a "barátok" volt. Dan László lelkipásztor megkért, hogy álljak fel egy székre. Azt mondta nekem, hogy én képviselem a hívő, keresztyén fiatalt. Miután felálltam a székre, a következőt mondta nekem: "Fogadok veled, hogy letudlak húzni a székről!" Én azt mondtam, hogy nem tud! Szerencsétlenségemre, egy pár másodperc alatt bebizonyította, hogy neki volt igaza. Ő képviselte az istentelen, nem hívő fiatalt. Azután megmagyarázta, hogy könnyebb a nem hívő fiatalnak lehúzni a hívőt, mint a hívő fiatalnak felhúzni a nem hívőt a saját szintjére.

Buzdított arra, hogy legyünk erősek és bátrak, mert Isten segítségével ellenállhatunk az istentelen, világi barátok kísértéseinek és rossz befolyásának. Kulcsár Zsolt

DETROITI IFJÚSÁGI TALÁLKOZÓ (1998. október 10-11)

.

Rekord számban vettek részt a fiatalok a detroiti ifjúságin. Vendégeink száma négyszeresen meghaladta a helyi gyülekezet tagjainak számát. Ritkán fordul elő, hogy imaházunk megtelik; ezúttal a vasárnapi kétszáz résztvevővel újra megtörtént. A parkolónk kicsinek bizonyult a 70 egynéhány kocsi számára. A létszámnál talán csak az öröm volt nagyobb. Úgy éreztük, hogy az Úr áldása kíséri együttlétünket. Bízunk benne, hogy az elvetett igemagvak kikelnek, tovább növekednek. Hisszük, hogy a fiatalok szolgálatkedve, az Úr és az egymás iránti szeretete tovább növekedett ezen a hétvégén.

A következő sorokon közlünk egy néhány írást, melyek a programfüzetben már megjelentek. Ezek segítségével olvasóink is bepillanthatnak az ifjúsági tematikus-gondolatmenetébe. A következő számunkban többek között Novák József testvér záró igehirdetéséből közlünk részleteket. Ha kapunk jó fényképet, vagy beszámolót, azt is közölni fogjuk. (HG)

TÉNYLEG VISSZAJÖN?

Miért fontos az Úr Jézus visszajövetelével foglalkoznunk?
Mit értünk az Ő visszajövetelén?
Miért jön vissza? Miért ment el? Honnan jön? És ha visszajött, mi történik azután? Mi közöm nekem az Ő jövés-menéséhez?
Vajon üdvösség kérdése ebben hinni?
Mi az alapja az Ő második eljövetelébe vetett hitnek? Péntek esti áhítat (Péntek esti áhítat, Novák József)

Figyeljünk együtt az Úrra; összetartozunk!

Egészen más magányosan haladni egy ismeretlen úton, és más, amikor barátokkal, testvérekkel körülvéve törekszünk célunk felé. A hívő fiatal nincs egyedül. Nem is kell magányosan erőlködnie az élet küzdelmes útján. Testvérei egyúttal barátai is lehetnek. Bennünket adottságaink és körülményeink is összekötnek. Összetartozunk. Mi magunk is - vagy a szüleink - Magyarországról, Erdélyből, vagy talán a Vajdaságból érkeztünk erre a földrészre. De összeköt bennünket az is, hogy Jézus Krisztus követői vagyunk.

Könnyen magunkra maradhatunk, ha nem tartunk össze, ha nem figyelünk egymásra és együtt az Úrra. (Szombat reggeli áhítat, Herjeczki Géza)

Visszajövetelének ígérete a Bibliában

Mit tanít a Biblia: Hogyan várjuk, és hogyan ne várjuk vissza Jézust?

1. A Krisztus – várás (Messiás – várás) eredete.

Az elvesztett Édennel együtt járt az is, hogy az ember elvesztette Istenével, az élet forrásával való meghitt, bennsőséges kapcsolatát. Ott van elrejtve bennünk a vágy: újra együtt sétálni "hűvös alkonyatkor" a kertben Istennel. És nem azért várjuk vissza Jézust, hogy elvigyen bennünket ebből a "siralomvölgyből." Mert a földi élet is szép, élni nagyszerű dolog.

2. Azért várjuk Jézust, mert szeretjük őt, és örökké vele akarunk élni. Isten többet ad annál, amit várunk: Ostoba lett volna a vak, ha az arra járó, mindenható Jézustól egy új koldusbotot kért volna, vagy néhány fillért. Ne azért várd vissza Jézust, hogy végre megoldódjanak apró – cseprő problémáid. Isten valami kibeszélhetetlenül többet akar és fog is adni. Újjáteremtett testet és gondolatvilágot, világot, ahol éjszaka többé nem lesz, - és ez azt sejteti velünk, hogy itt, a földi életben is többet jelent a Krisztussal együtt, elrejtve élni, mint ahogy azt mi gondolnánk.

3. Kétféle mód a kapcsolat rendezésére: Már itt, a földön meg kell kezdenünk – vagy inkább már itt meg szabad kezdenünk – a kapcsolat helyreállítását. Kétféle módja van az "emberi oldalról történő" hídépítésnek. Az egyik a Bábeli Út, a gőgös ember útja. Aki azt mondja: majd én felépítem a tornyot, elérem az Istent. A másik az Ábeli Út, ahol egy bárány vére árán jöhet létre Istennel a kapcsolat.

Egyetlen helyes Messiás (Krisztus) – várás létezik: A golgotai kereszt tövében elsiratott bűnnel kezdődik és a Szentlélek megszentelő munkája fejezi majd be.

Isten 4 kéznyújtásáról, egy-egy mondatra rövidítve:

4. Isten első (rejtett) kéznyújtása: Ábrahám személyes elhívása, és később a zsidó nép kiválasztása.

5. Isten második (látható) kéznyújtása: Isten elküldte tulajdon, egyetlen fiát, hogy személyesen hívja vissza magához az embereket.

6. Isten harmadik kéznyújtása: Az ekklészia, a gyülekezet, Krisztus jelenlévő teste. Ez a három kéznyújtás minden embernek szól.

7. Isten negyedik kéznyújtása – egy örökké tartó ölelés – már csak azoknak fog szólni, akik elfogadták Jézus Krisztus átszegzett kezét. Ez lesz életünk, és örök életünk nagy, örökké tartó beteljesedése.

8. Hogyan ne várjuk vissza Jézust: Eltelve a vallásommal, vallási büszkeséggel, öntudattal. Vagy azt várod eljövetelétől, hogy "az Úr Napján" majd a Messiás leszámol a te ellenségeiddel? A főnököddel, a szomszédoddal, vagy a más vallásúakkal? Netán halogatva, szunnyadva várod?

9. Hogy várjuk vissza Jézust?

A Biblia és a történelem tanulságtétele alapján azt mondhatjuk, hogy először is tevékenyen. Luther mondta, hogy ha holnap eljönne Jézus, ma még ültetne egy fát. Aztán: várjuk őt úgy, mint az őrök a reggelt. Tudva, hogy hamarosan vége van, és valami csodálatos következik. És egy különös dolgot is megérthetünk: várjuk növekvő terhekkel. A hívő ember számára a körülmények nehezedése azt jelenti: közel van már! Bizonyossággal kell és lehet őt visszavárni. Ha most nem vagy biztos abban, hogy eljővén elvinne magával, akkor még ma borulj le elé, és kérd ezt a szent, és nagyszerű bizonyosságot.

10. A Szentlélek kenetével! Ő, az Isten Szentlelke, ama megígért Vigasztaló az, aki majd megtanít minden igazságra, ébren tart, erőt ad a teherhordáshoz és a várakozáshoz is. Általa Isten már nem csak közöttünk, hanem bennünk lakik. Általa nevezhetjük Atyánknak a Mindenható Istent, és elsőszülött testvérünknek Jézus Krisztust, azt a megígért Messiást, aki el fog jönni hamar. És boldog az az ember, aki helyesen várja vissza Őt! (Szombat reggeli előadás, László Imre)

Mikor, hogyan jön vissza, ha visszajön?

Az emberek könnyen esnek végletekbe. Jó lenne, ha Isten igéjén alapuló fölfogásunk lenne az Úr Jézus visszajövetelével kapcsolatban. A hívő fiatal nem képzeli azt, hogy mindent tud, még talán azt is, amit az Úr Jézus sem tudott. (Ő ugyanis nem szégyellte elmondani, hogy még ő sem tudja az időpontokat, hanem csak az Atya egyedül. (Mk 13:32)

Találkozunk olyanokkal, akik ige ellenes, vagy az igének csak egy-egy kiaragadott gondolatára épült elméleteket terjesztenek. Készen kell lennünk az ilyen tévtanítások visszautasítására, lehetőség szerint a helyreigazítására is. (Szombat délutáni csoportos beszélgetés)

Készen vagy-e visszajövetelére?

Kedves Barátom!

Szeretnék veled megosztani egy régi történetet, ami akkor jutott újra eszembe, amikor elolvastam ezt a kérdést: Készen vagy-e visszajövetelére?

A második világháború idején történt, amikor nagypapám testvére is megkapta a behívót a katonai szolgálatra. Indulni kell, nehéz a búcsú a feleségtől és a családtól. A férj, aki édesapa is, csak ennyit tudott mondani feleségének: visszajövök, várj rám!

A feleség, szemében könnyekkel válaszolt: bármikor is jössz, várok rád! Teltek a napok, hetek és hónapok. Már egy év is eltelt, hír alig érkezett. Nemsokára végetért a háború, de az édesapa sehol sincs. A várakozás egyre feszültebb, de minden este mégis azzal a keserűséggel kell lefeküdni, ma sem érkezett haza a várva várt férj, a gyermekek édesapja. Rövid idő múlva hír érkezett: fogságba került.

A reményt csalódás váltotta fel, de a hit segített átkerülni a családnak ezen a helyzeten is. Újabb várakozással teli idők teltek el de semmi hír. Nemcsak a hetek, hónapok, hanem az évszakok, évek is múltak, és még mindig nem érkezett haza a legkedvesebb társ. Jöttek a "jótanácsok" a feleség részére: már úgy sem jön haza, menj férjhez újra. A másik így szólt: senki sem kívánhatja el tőled, hogy még 5 év elteltével is várj. Sokan mondtak sok mindent, de a feleség várt. Várta annak a visszajövetelét, aki megígérte, hogy vissza fog jönni. Azonban újabb 2 év eltelte után már a csüggedés jelei mutatkoztak rajta is. De nem adta fel! Új erőt merített és tovább imádkozott és várt. Kilenc hosszú év telt el, amikor egy napon szinte tűzként terjedt a hír szájról szájra: Hallottad, Gábor hazatért!

Ma is könny szökik a szemembe, pedig én csak édesapámtól ás nagyszüleimtől hallottam ezt a történetet. De amikor arra gondolok, hogy a történetben szereplő házaspár még a gyülekezetben ünnepelte 65-ik házassági évfordulóját, akkor a hála szakad fel az én szívemből is Isten felé. Ma, halála után is példa előttem a feleség, aki készen várta férje visszajövetelét. Eszembe jutnak Jézus szavai, aki ezt mondta: "És ha majd elmegyek és helyet készítek néktek, ismét eljövök és magamhoz veszlek titeket: hogy ahol én vagyok, ti is ott legyetek."

Közel 2000 év telt el azóta, hogy elhangzott ez az ígéret. Sokan feladták a harcot, mert elveszítették a hitüket abban, hogy Jézus valóban vissza fog jönni. Én azonban nagy reménységgel gondolok arra, hogy te velem együtt várod Jézust vissza, és ha próbálnak is emberek letéríteni erről az útról, te hűségesen vársz az Úrra!

Azt kívánom, hogy Isten erősítsen meg ezen a konferencián abban a hitedben, hogy a te várakozásod sem lesz hiábavaló! (Szombat esti előadás, Dan László)

Munkában talál? (Lk 12:35-40)

Készen lenni, amikor visszajön! Lehetetlen? Lehetséges! Nem egy idegfeszítő, erőltetett ébren-maradásról van itt szó. Abba csak bele lehetne betegedni. A hívő ember még aludni is tud (és mer) "én lefekszem és elalszom; felébredek, mert az Úr támogat engem" (Zsolt 3:6). Ne ideges, félelemmel teljes kapkodás, hanem szorgalmas, állhatatos, engedelmes munkálkodás jellemezze hívő életünket ebben a vége-felé járó világban! Vasárnap reggeli imaáhítat (Vasárnap reggeli imaáhítat, ifj. Kulcsár Sándor és Zeffer Béla)

MY DETROIT EXPERIENCE

I didn't know what to expect when I signed up to attend the youth conference in Detroit. Is it worth taking off a weekend right before my midterms, I wondered. My doubts disappeared shortly after I arrived. I did not only have fun, meet many old friends and new people, but was also encouraged and blessed by the message being proclaimed.

I have just reached the end of a long period of spiritual drought in my life. God has revitalized it just a month before and this conference was instrumental in magnifying my joy over God's salvation, faithfulness and grace towards me. I was able to see the fact that God has saved me in spite of who I was in a new

light, that of awesome wonder and utter humility. His faithfulness to me till now and the assurance that he will remain faithful to complete the work he has started in me reinforced my sense of being unworthy. The knowledge that his grace will follow me all the days of my life and will enable me to live it for his glory amazed me for I am completely undeserving. Can you now see why I could hardly contain my joy and excitement over the prospect that I will spend eternity with such an unconditionally loving and gracious Father?

God pours these free gifts over me and you, enabling us to wait for him faithfully. Would you express your joy over this in your actions day by day? ---Hajnal Vass

[Back Home]


IFJÚSÁGI TÁBOROZÁS COLORADOBAN

1998. AUGUSZTUS 8-15

Első nyári-táborozás Coloradóban

Néhány éve már, hogy évközi gyűlésünkön felvetettük a keleti és nyugati ifjúság nyári táborozás- lehetőségét, a coloradói Sziklás Hegyekben (Rocky Mountains). Örvendünk, hogy ez megvalósult augusztus 8-15 között.

Habár az ötlet olyan jó visszhangra talált, hogy 120 körül jelentkeztek, mégis csak 60-an vettünk részt - fiatalok, gyermekek, szülők - az Estes Park-i "YMCA of the Rockies" táborában. A vélemények szerint mindenki megelégedetten, testileg-lelkileg felüdülve tért haza az egyhetes táborozás után.

Ez a tábor 1912 óta áll fenn és keresztyén elvek alapján működik, - tanulási és kikapcsolódási célokból. Többféle rendezvényre nyújt lehetőséget: konferenciákra, családi találkozókra, gyermek és ifjúsági táborozásokra, osztály-találkozókra és még évi konvenciók rendezésére is!

Területe 860 acres, melyen többek között konferencia termek, uszoda, sportterem, többféle szálló, játszótermek, múzeum, könyvtár, ebédlők, üzlet és szabadtéri sportpálya is van. Befogadó képessége 2000 főnyi, a személyzet pedig szezonban 500 körül van. Kiváló ellátásban részesültünk, főleg a napi háromszori étkezéskor: önkiszolgálós "ki mennyit tud enni," több fogásos finom ételekből.

A tábor területéről utak vezetnek kisebb hegymászási túrákra, vagy éppenséggel a jó levegőn való sétákra. A hőmérséklet nappal 80 fokig emelkedik, míg éjjel 45 fokra csökken. Gyakori - talán minden napos - a délutáni rövid záporeső, de ez senkit sem riaszt meg. A minden életkort magában foglaló csoportok (csecsemőktől - időskorig) hetente váltják egymást.

Táborozásunk sikeréhez nagymértékben hozzá járult Kulcsár Attila, ifjúsági elnök szervezőképessége. Minden program előkészített, megbeszélt, időzített pontossággal folyt le, majdnem zökkenő-mentesen. Két lelkipásztor is volt velünk: Novák József és Dan László. Jelenlétük, szolgálataik nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a táborozás lelki felüdülést is jelentett.

A résztvevő gyermekek és fiatalok jó magaviselete, aktív részvétele dicséretre méltó! Felemelő volt egyes fiatalok őszinte, gyermeki imája és hozzászólása a beszélgetésekhez. Kedvelték a témákat, tanítókat, az énekléseket. Bőven volt részük sportoló hajlamaikat és képességeiket bebizonyítani, úgy a játszótársak, mint a nézők örömére. Hamar és könnyen összeforrtunk egy nagy családdá és csak azt sajnáltuk, hogy szombaton mindenki más-más irányt vett hazafelé. A viszontlátás reményében búcsúztunk, - nemsoká Detroitban, jövő év augusztusában pedig újra ebben a táborban! ____Szabó_István

COLORADÓI ÉLMÉNYEK

Sok gondolkodás és harc után döntöttem úgy, hogy én is részt veszek a sokak által régen várt táborozásban. Döntésemet csak megerősítette a Torontói Gyülekezet ígérete, miszerint minden nap fognak imádkozni érettem. Azután megtörtént a csoda! Isten lehajló szeretetét tapasztalhattuk meg az együttlét egész időszaka alatt.

A következőkben álljon itt néhány résztvevő vallomása:

- Testi és lelki felüdülést egyaránt jelentett ez a tábor. Nagyszerű volt a családias légkör és az éneklés a kandalló körül. A példaként felállított bibliai személyek élete újra megelevenedett előttem. Elgondolkodtam azon, hogy hol tartok a hitéletemben. Átgondoltam, hogy Isten az, aki új lehetőségeket adott számomra is. Hála van a szívemben, hogy most megerősödve mehetek tovább. ___Dobos József, Chicago

- Nagyszerű volt a friss, hegyi levegő, a csodálatos környezet. Elgondolkodtam azon, hogy Isten milyen nagyszerű világot teremtett számomra is. A mindennapi éneklés és az igei alkalmak nem csak Istenhez, hanem egymáshoz is közel vittek bennünket. Jeremiás elhívási történetét hallva, látva, bennem is felmerült a kérdés: Mit vársz tőlem, Uram? Lelkileg felfrissülve indulok tovább ebből a táborból. ___Kulcsár Tihamér, Chicago

- Minden nap korán kelni és éjszaka egy kicsit kényelmetlen ágyon aludni, közben pedig még fázni is, ez is Coloradóhoz tartozik. Azonban ami ennél sokkal fontosabb, közelebb kerültem Jézushoz. Sikerült több régi baráttal találkozni és új fiatalokkal is megismerkedni. Mindezt 13 évesen átélni, nagyszerű dolog. ___Novák Benjámin, Alhambra

Egy 10 és egy 12 éves leány a következőképpen emlékezik a Coloradói táborozásra:

- Az egész táborozás alatt soha nem unatkoztunk. Sok érdekes dolgot csináltunk, és emellett új barátokat is szereztünk. Rengeteg lehetőség volt a szabadidőt jól eltölteni. Jó volt érezni azt, hogy mindenki barátságos volt, és nemcsak várta, hanem adta is a szeretetet. Bátran elmondhatjuk, hogy a hegymászás nemcsak nagyon nehéz, hanem fantasztikus dolog is. Életemben először lovagoltam - említi meg Bettina, és nagyon élveztem. Mi jövőre is jövünk, gyertek el ti is, hogy együtt örülhessünk. Szabó Abici és Kulcsár Bettina, Chicago

Most hadd szólaljon meg valaki, az itt levő szülők közül:

- Reményeim felett nagyon áldásosak voltak a közös igei alkalmak, számomra is nagy megerősödést jelentett ez a hét. Megláttam, hogy több korosztály bátran együtt üdülhet, azonban jó, ha külön életkori csoportok szerint is meg tudjuk teremteni az alkalmakat. Kívánatos lenne külön, a házasok részére is mélyreható, őszinte beszélgetéseket, alkalmakat tartani. Jó volt látni gyermekeink őszinte Isten felé fordulását, és hallani a késő éjjelekig tartó bensőséges beszélgetésekről. Szívem vágya az, hogy mi, szülők is tudjunk újra és újra áldozni ilyen és hasonló táborokért. ___Gáncsos György, New York

Egy egyetemista lány vallomása így szól:

- Fizikai értelemben vártam sok jó dolgot ettől a tábortól, melyet főleg a kirándulásoktól reméltem. Azonban már rögtön az első Igei alkalom megérintett: Kicsoda vagyok én? Megláttam azt, hogy nem az vagyok, akinek szeretném magam látni. Minden igei alkalom személyes volt számomra. Az egész heti üzenetek által az Ige elvégezte bennem, hogy közelebb kerültem az Úrhoz. Szinte hihetetlen, hogy olyanokkal is tudtam beszélgetni, együtt imádkozni, akikkel eddig még sohasem sikerült. Az a kérésem, hogy értem is imádkozzatok, hogy ha visszamegyek az iskolába, és egyedül kell a harcaimat megharcolni, akkor kitarthassak döntésem mellett. Már most eldőlt a szívemben, ha lehetőség lesz, jövőre is jövök. ___Kui Mária, New York

- Nagy reményeket nem kergettem, mert már sok táborban voltam, de általában csalódtam. Meglepő volt az a légkör, ami jellemezte a tábort, ez engem is hamar magával ragadott és így óriási élményeket élhettem át. Az Igei üzenetek hatására megerősítettem a Krisztus melletti döntésemet. Életemben a legjobbkor jött ez a lehetőség, mert megállított a magam tervezte úton, és egészen közel vont Istenhez. Ha csak lehetőségem lesz, reám számíthattok, mert itt leszek jövőre is. Egy dolog van, amit még át kell élnem, a tábor utolsó napján következő "vadvízi" túrát. Ha ez sikerül, akkor a legboldogabb fiatalként megyek el erről a helyről. ___Fejér Anna-Mária, New York

- A táborozásra elsősorban azért jöttem el, hogy a barátokkal találkozzam. Azonban egyre erősebben ott volt bennem az a vágy is, hogy az Úr újra magához emeljen. Életem egy kicsit hasonlít arra a tájra, ahol a denveri repülőtér is van: lapos, sivatagos. Ebből az állapotból azonban hamar felmentem a hegyre, ahol sok sok lelki élmény ért. Felejthetetlenek a röplabda meccsek és a közös játékok is. Egy szóval: nagyon jó volt a program. Soha nem felejtem el azt a csodálatos kilátást, amely a "Bible point"-ról tárult elém. Ezen a helyen van eltemetve egy misszionárius, és itt található egy postaláda is, amibe Istenhez szóló személyes üzeneteket lehet elhelyezni. Végiggondolva az elmúlt napokat, megerősödött bennem az a döntés, hogy jövőre is eljövök. ___Boda Tibor, Cleveland

- A legnagyobb vonzerő az volt, hogy együtt lehetek a barátaimmal. Azonban az esti igei alkalmak másfelé fordították a figyelmemet. Jeremiás elhívási története és a hozzá kapcsolódó személyes bizonyságtétel engem is elgondolkodtatott. A szerda éjszakai beszélgetés gyökeres változást jelentett nálam. Több olyan dolgot kellett kivetnem az életemből, amik eddig megkötöztek. Most, néhány nappal a döntés után úgy érzem, érdemes volt teljesen Jézus felé fordulni. Vágyom arra, hogy ha hazamegyek, az idő múlásával ne változzon meg a most hozott döntésem. ___Kui Zoltán, New York

- Azért jöttem elsősorban, hogy barátaimmal együtt egy nagyszerű hetet eltölthessünk. Talán így is kezdődött, de aztán Jézus másképpen gondolta. Földi örömök helyett felcsillant előttem az, hogy talán Jézusnál tartós öröm található. Úgy látom, ahogyan Dávid győzni tudott, így nekem is lehetőségem van a győzelemre. Megláttam azt, hogy lehet életváltozáson átmenni. Kezdem megtapasztalni, hogy Jézus meghallgatja az imádságomat. Nagyon készülök arra, hogy az állarcokat levegyem, és őszinte vággyal menjek a gyülekezetbe. Szerda este, amikor le tudtam térdepelni és teljesen átadni életem Jézus Krisztusnak, éreztem, hogy Ő elfogadott engem. Nagy örömöm, hogy sikerült végre leporolnom a rég olvasott Bibliámat is. Elhatároztam, hogy jövőre is jövök, és már nem csak várni és kapni akarok, hanem kész leszek adni is. ___Sebestyén Mike, Cleveland

Mindezekhez a személyes bizonyságtételekhez nehéz bármit is hozzáfűzni. Az én személyes vágyam is az, bárcsak sikerülne mindannyiunknak az Istennek tett fogadásainkat megtartani. Erre minden esélyünk meg van, hiszen ha Krisztusra nézünk és benne bízunk, Ő győzelmet ad! ___Dan László


 

    INTERNET LINK-EK FIATALOKNAK  (LINKS TO THE WEB FOR YOUNG PEOPLE )

 

 KERESZTYÉN LINK-EK  
                 Böngésszél  ZENEI KISÉRET  mellett!
     1. Web Ének Listája 
     2.  Web Ének Listája
 
 
 Olvasd el a teljes Bibliát az Interneten (angolul, King James Version)!
 Biblia Böngésző (Bible Browser)

 

 Mit tegyek, hogy örök életet nyerjek?
 Hogy tehetek jobban tanúbizonyságot (Witness) az Úr Jézusért?
  TEREMTÉS VAGY FEJLŐDÉS (CREATION OR EVOLUTION)?
 Csendes Percek

 Keresztyén Hírek (BaptistPress)
  


A más web oldalakhoz ajánlott link-eket a szerkesztő segítségként szánta, és nem felelős azok tartalmáért, nem ért velük föltétlenül egyet.   -   The above Links are provided as a help to the browser and the Webmaster is not responsible for their content or views, nor should these Links be construed as an endorsement of the views contained therein.

Az Ifjúsági oldalt Herjeczki Dávid tervezte és a grafikákat is ő készítette.
Contributors to the Youth Page at the beginning:

Kulcsár Attila, Dr. Haraszti Leland

Mások hozzájárulását is kérjük!

  Ha van ötleted vagy javaslatod, küldd el a webmasternek!